Špaldové muffiny (cupcakes) se Šmakounem

ŠMAKOUNOVÉ CUPCAKES

Šmakoun mě svým názvem děsil už dlouhou dobu. Evokuje mi pojem “šmakuláda”, který požívá Roman Vaněk pro označení všeho nechutného, podezřelého a nezdravého.

Překonala jsem se a koupila na zkoušku jedno balení neochuceného Šmakouna. Kdo to nezná, vypadá to jako lančmít. Taková bílá hmota slisovaná do kolečka. Vyděsila jsem vás? :-)

Výrobce deklaruje, že je to zázračná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, minimem tuků, cukrů, cholesterolu, lepku a s nízkou energií. Velice dobře se se Šmakounem vaří – lze jej zapojit do celé řady běžných a obvyklých jídel. Snadno se dělí – strouhá, krájí, mele – lze jej tepelně zpracovávat – zapékat, restovat, dusit, vařit. Je vhodný pro diabetiky i celiaky, seniory i děti, pro profesionální sportovce i všechny lidi, kteří chtějí něco udělat se svým jídelníčkem. Šmakouna oceňují a doporučují výživoví poradci i odborníci na výživu (zdroj: www.smakoun.eu).

Na 24 mini Šmakounových cupcakes jsem použila:

  • 1 plátek Šmakouna bez příchuti
  • 1/2 hrnku mléka
  • 80g třtinového cukru
  • 150g špaldové mouky
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • na špičku nože prášku do pečiva

Postup je v zásadě klasický. Vyšlehat vejce s cukrem do bílé (hnědé pěny), přidat rozpuštěné máslo a mléko a nakonec přisypat mouku s práškem do pečiva a na jemno nastrouhaného Šmakouna.

K mému velkému překvapení byly muffiny dost dobré. A tím nemyslím za tři.

Leave a Reply