Šmakoun mě svým názvem děsil už dlouhou dobu. Evokuje mi pojem “šmakuláda”, který požívá Roman Vaněk pro označení všeho nechutného, podezřelého a nezdravého.
Překonala jsem se a koupila na zkoušku jedno balení neochuceného Šmakouna. Kdo to nezná, vypadá to jako lančmít. Taková bílá hmota slisovaná do kolečka. Vyděsila jsem vás?
Výrobce deklaruje, že je to zázračná potravina s vysokým obsahem kvalitní živočišné bílkoviny, minimem tuků, cukrů, cholesterolu, lepku a s nízkou energií. Velice dobře se se Šmakounem vaří – lze jej zapojit do celé řady běžných a obvyklých jídel. Snadno se dělí – strouhá, krájí, mele – lze jej tepelně zpracovávat – zapékat, restovat, dusit, vařit. Je vhodný pro diabetiky i celiaky, seniory i děti, pro profesionální sportovce i všechny lidi, kteří chtějí něco udělat se svým jídelníčkem. Šmakouna oceňují a doporučují výživoví poradci i odborníci na výživu (zdroj: www.smakoun.eu).
Na 24 mini Šmakounových cupcakes jsem použila:
- 1 plátek Šmakouna bez příchuti
- 1/2 hrnku mléka
- 80g třtinového cukru
- 150g špaldové mouky
- 100g másla
- 1 vejce
- na špičku nože prášku do pečiva
Postup je v zásadě klasický. Vyšlehat vejce s cukrem do bílé (hnědé pěny), přidat rozpuštěné máslo a mléko a nakonec přisypat mouku s práškem do pečiva a na jemno nastrouhaného Šmakouna.
K mému velkému překvapení byly muffiny dost dobré. A tím nemyslím za tři.