Mrkvove_cupcakes

MRKVOVÉ CUPCAKES “MRKVÁČE”

Drazí přátelé, jestli se mi kdy nějaké cupcake povedly, tak to byly právě ty mrkvové. Kam se na ně hrabe řepa :-).
Důkazem je mi malá Magdalenka, moje budoucí zákaznice, která do sebe natlačila tři. A děti jsou přece upřímné.

 

Recept na 22 seriozních mrkváčů:

(bavíme se o těch klasických formičkách, které mají dno 5 cm a výšku cca 2,5 cm)

  • 3 vejce
  • 1 hrnek řepkového oleje
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky (když pečete s ovocem nebo zeleninou je vhodnější polohrubá)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedné sody
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • hrst nasekaných vlašských ořechu

 

Postup:

Oddělte si žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.

Do žloutků nasypte cukr a míchejte a míchejte a míchejte dokud vám ruce neupadnou nebo dokud nevyšleháte světlou pěnu. Podle toho co nastane dřív. Pozor, protože jste přidali třtinový cukr, nebude pěna zas tak moc světlá.

Pořád míchejte a současně slabým pramínkem lejte do pěny olej. Nakonec přidejte špetku soli a skořici.

Prosátou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou přisypte do žloutkové pěny. Vše jemně a s láskou promíchejte, ale už nešlehejte.

Přidejte mrkev a ořechy a jako poslední ušlehaný sníh. Sníh vmíchávejte obzvláště něžně, ať vám cupcakes nespadnou.

Pečte cca 20 min v předehřáté troubě na cca 180 st. Doporučuje se troubu neotvírat, aby cupcakes nespadly. Zda jsou hotové poznáte, když do nich zapíchnete špejli a ta zůstane suchá.

Nechte je chladnout pozvolna, ideálně na mřížce.

 

Krém se nejvíc hodí bílý. Já použila klasiku máslový s pudinkem.

Mrkvičky jsou z marcipánu.

Leave a Reply